Farliga kemikalier bakom många folksjukdomar

Nu har jag inte hunnit blogga på länge men har tänkt på flera inlägg, så nu står dom liksom på kö i huvudet. Först ut och mest viktigt tycker jag är nyheten från WHO och DN om hur hormonstörande kemikalier har koppling till vällevnadssjukdomar som typ 2-diabetes och cancer: 

DN skriver att enligt en ny rapport från FN och WHO räcker inte genetiska anlag för att förklara ökningen av vanliga, och allvarliga sjukdomar som bröst- och prostatacancer eller typ 2-diabetes. Forskarna bakom studien gör tydliga kopplingar till hormonstörande kemikalier*.

– Hälften av all typ 2-diabetes kan till exempel ha kemikalieorsaker, och om vi rår på orsakerna till det kan det ha extremt stor effekt, säger Åke Bergman, professor vid Stockholm Universitet, som har koordinerat studien, till DN.

Tidigare studier har främst tittat på kemikalier i livsmedel, men nu varnar forskarna för att dammet där hemma kan vara en viktig orsak till att kemikalier från möbler, mattor och prylar, hittar in i våra kroppar.

– Särskilt exponeringen för små barn har ökat, de plockar saker från golvet och stoppar i munnen, säger Åke Bergman.

Som individ kan det vara bra att städa och våttorka för att minska risken att få i sig kemikalier, men de viktigaste förändringarna, som till exempel förbud mot vissa ämnen, måste ske på politisk nivå, anser Åke Bergman.


*Ämnen som kan vara hormonstörande är till exempel är PCB, ftalater, bromerade flamskyddsmedel, metaller som bly och kvicksilver samt olika bekämpningsmedel.

Min kommentar
Det här är verkligen the next big thing inom hälsoområdet. Jag tror att vi snart kommer höra mycket mer om detta. Och bli ännu mer uppskrämda... Förmodligen kommer vi få någon slags ny märkning/symbol för "giftfria produkter".

Det som är bra är att vi kommer bli mer resurssmarta och sluta köpa så mycket nytt (= "giftigt") nya kläder, nya möbler och ta tillvara på det vi har istället för att tänka slit och släng. Bra både för miljön, jordklotet och vår egen hälsa.

Intressant också att en tidigare definierad orsak till autoimmuna sjukdomar har varit att vi är för renliga. Städar och tvättar bort goda bakterier etc vilket gör att kroppens immunförsvar inte fungerar och istället riktar in sig på den egna kroppen. Damm = bra men nu är damm = dåligt enligt, se ovan.

Bara till att städa bättre igen då, eller? 

Jag har skrivit om farliga kemikalier i ett tidigare inlägg, då även med 10 tips för en giftfri miljö - vad du kan göra själv för att förbättra situationen.