Åtta ekologiska argument

Ni känner säkert igen den från Facebook, där länken från Naturskyddsföreningen med ekologiska argument har delats många gånger. Jag tycker att den är värd uppmärksamhet även här:

8 sätt att döda myter om ekologiskt

Personligen tycker jag att fördelarna med ekologisk mat överväger. Framförallt för att djur och natur (och människor - plantagearbetare mfl) behandlas bättre men också för att ekologiska råvaror smakar godare. Om man ändå ska ha någon invändning är det väl prisskillnaden, att ekologiskt ofta är ett dyrare val men allt är relativt. Och ur en rent klinisk näringssynpunkt (näringstäthet, vitamin/mineralinnehåll) är det inte alltid så att ekologisk mat är "nyttigare", jag tänker på till exempel ekologisk mellanmjölk som visserligen innehåller lite högre omega 3-kvot men mindre D-vitamin (ej tillsatt i ekomjölken men i den vanliga). Allt är relativt även här. Kanske är det värt att få i sig den lilla andelen D-vitamin från andra källor om vi istället får friskare natur och gladare kor (och kanske lite godare mjölk)?


Även när det gäller barnmat på burk har studier visat att vad som är bäst, ekologiskt eller vanligt, inte alltid är ett självklart val. Här har Vi Föräldrar skrivit en bra artikel i ämnet.

Så som med andra komplexa hälsofrågor är det svårt att svara ja eller nej och bra eller dåligt även när det gäller ekologiska eller konventionellt odlade råvaror.Ju mer du kan desto svårare blir det.