Blir man tjock av frukt?

Nej , självklart inte. Men det hävdar överläkaren Christer Enkvist och kritiserar Livsmedelsverkets råd om att äta ett halvt kilo frukt och grönt om dagen. Livsmedelsverket slår ifrån sig: 

Frukt är inte farligt tvärtom skulle vi snarare behöva dubbla konsumtionen, säger Ulf Bohman, chef för Livsmedelsverkets nutritionsavdelning till DN. 

DN skriver vidare att experterna – läkare, professorer och dietister från sjukvård och universitet – tycker att mer frukt kan bidra till ”att hålla vikten”. Men just den punkten dömer Christer Enkvist ut i sin debattartikel i DN och radar upp exempel på överviktiga patienter som gått ner i vikt sedan de slutat äta frukt. Enqvists observationer handlar om fruktintag som sker mellan måltider. 

Men det finns inga studier som visar på att dessa skapar mer ohälsa. Och vad ersätter de? Torra kakor och söta bullar? Ofta får man ju inte äta mer än en-två frukter. Det finns en rad observationer som tyder på att fruktintag är bra tillsammans med motion, säger Ulf Bohman till DN.

Längre ner i artikeln visar det sig att det är fruktos (en sockerart som finns i frukt) och drycker som innehåller en stor mängd koncentrerad fruktos som är den verkliga boven i dramat. 

Stinas kommentar
Som med allt annat i matsammanhang gäller det att se till helhetsbilden, vad du brukar äta och hur mycket. Och hur ditt liv ser ut i övrigt, till exempel hur mycket du tränar och vardagsmotionerar. 

Förutom energi ger frukt många viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Och mycket fibrer. Fortsätt alltså att mumsa på frukt med gott samvete.