Sova på jobbet

Dagens höjdpunkt är numera sovstunden med min gosiga bebis på eftermiddagen. Jag känner mig som en ny människa efteråt, pigg och glad igen. Så tupplurar är ju helt suveränt och borde inte bara vara en förmån för föräldralediga. Jag minns att det i skolan fanns vilrum, ofta hos skolsköterskan, som man kunde få gå till om man hade ont i huvudet eller så. På många arbetsplatser idag finns liknande vilrum men frågan är hur ofta de utnyttjas. Det är nog vanligare att ta en treo och rusa vidare i det höga tempot...

Jag tror att de arbetsplatser som införde en stunds vila skulle få en mycket piggare och gladare personal. Det behöver ju inte vara frågan om långa sovstunder. Kanske räcker det att få gå iväg 10 min till en soffa och lyssna på musik i sin iPod. Att bara få några minuters lugn i stormen.

Här kan du läsa om några forskare som håller med mig. Och här (Från Netdoktors nyhetsbrev 2010-01-28):

Vaken vila bra för minnet
Hjärnan fungerar bättre efter en stunds vila, även när vi är vakna. Det är sedan tidigare känt att sömn stärker minnet och nu visar forskare att om vi kopplar av en stund i vaket tillstånds så förstärks de kopplingar i hjärnan som befäster minnen. Det är forskare vid universitetet i New York som med hjälp av magnetkamera har kunnat avbilda hjärnaktiviteten hos ett antal försökspersoner. Dessa deltagare fick efter vila en uppgift och det forskarna då kunde se var att vissa delar av hjärnan var mer aktiva just under vila och de personer som fick tillfälle att vila efter uppgiften presterade även bättre på det efterföljande minnestestet.

Källa: Vetenskapsradions nätupplaga 2010-01-28 © Netdoktor.se Jozephine Hagenlöf