Den svarta hälsodrycken


Visste du att kaffe kan göra dig glad, förbättra minnet och skydda mot sjukdomar? I alla fall om vi ska tro den senaste forskningen om kaffe.

Just den uppgiggande effekten av koffein kan både göra dig gladare (enligt forskning från till exempel John Hopkins och The School of Medicine i Baltimore)och skydda mot Alzheimers (läs mer om det här, i The Independent)

Antioxidanterna i kaffe kan även skydda mot övriga sjukdomar, som hjärt-kärlsjuksom och inflammatoriska sjukdomar.Kaffebönor innehåller en hel del antioxidanter av gruppen polyfenoler. Utöver de polyfenoler som finns naturligt i råkaffebönor bildas även antioxidanter rostningen av bönorna.

Mer om antioxidanter i kaffe och dess eventuella skydd mot sjukdomar kan du läsa i den här studien från The American Journal of Clinical Nutrition.

Själv har jag gått från lugn tedrickare till sliten koffeinist. Nej då, så illa är det inte. Egentligen behöver jag bara en kopp kaffe på förmiddagen för att liksom vakna. Och det handlar nog väldigt mycket om placebo för min del eftersom jag blir pigg bara av att känna doften av kaffepulvret.