Värmande höstgryta


Ikväll åt vi en god gryta som passade bra i höstrusket, en enkel gulasch som blir godast om den får sjuda länge. Här får ni receptet:

Gulasch
5-800 g högrev, skuret i grytbitar
2 gula lök
2 vitlöksklyftor
3 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
3 msk olivolja
1 citron, rivet skal + saft
0.5 msk salt
1 burk grillade paprikor (kan köpas färdigt eller grilla själv i 225 graders ugn i ca en halvtimme, tills skalet börjar mörkna och faller av)
Potatis
Matlagningsyoghurt eller gräddfil

Gör så här:
1. Skala potatisen, skär i små tärningar och lägg i kallt vatten (så den inte blir brun)
2. Skölj köttet i kallt vatten, låt det rinna av och lägg i en bunke.
2. Skiva löken tunt och lägg i en bunke.
3. Hacka vitlöken fint. Fördela alla kryddor över kött och lök, massera in kryddor, salt, olja, citronsaft och rasp.
4. Ringla lite olivolja i en tjockbottnad kastrull, lägg på löken och sedan köttet ovanpå löken. Blanda inte runt utan låt köttet ligga på en lökbädd.
5. Sätt på ett tättslutande lock och sätt på mediumvärme.
6. Låt grytan få ett uppkok och sänk sedan värmen. Låt grytan puttra i ca 60 min. Späd ev med lite vatten.
7. När grytan har sjudit i ca 50 min lägg i potatisen och skivad, grillad, paprika. Låt sjuda 10-15 minuter, tills potatisen blir mjuk.
7. När köttet är mört, smaka av med salt.
8. Servera med en klick matlagningsyoghurt eller gräddfil.

Hälsoeffekter
Högrev och annat nötkött innehåller mycket protein och järn. Paprika ger C-vitamin liksom potatis (som också innehåller en hel del järn.) Lök och vitlök innehåller fibrer och antioxidanter som flavonoider och quercetin. Grytor och soppor är ett bra sätt att bevara vitaminer och mineraler eftersom inget vatten hälls bort, allt koncentreras och bevaras.

Receptet är lånat men modifierat från Malin Söderström och Recept.nu