Vitaminer i micron


Idag skriver SvD om en ny studie som bevisar att vitamin B12 kan skydda mot Alzheimer

De skriver också att vitamin B12 lätt förstörs under tillagning i mikrovågsugn.

"Det finns stora skäl att utreda hur uppvärmning i mikrovågsugn påverkar vitamin B12. Det finns oroande forskarrapporter samtidigt som man inför system där äldre dagligen erbjuds mikrad färdigmat, säger Miia Kivipelto, docent på Karolinska Institutet till SvD".

SvD skriver sedan om japansk forskning som redan 1998 visade att mer än en tredjedel av vitamin B12 förstördes i mikron. Och att forskare i Spanien och Nederländerna sett skadliga effekter på andra vitaminer (Främst C-vitamin och karotenoider, ett förstadium till vitamin A). Deras resultat visar bland annat att skadorna förvärras om maten värms länge, på hög effekt och med tillsatt vatten i micron samt att ångkokning är den tillagningsmetod som bäst bevarar vitaminer i maten.

Min kommentar
Först tänkte jag direkt på all barnmat som jag värmer i micron till min 1-åring. Får hon inte i sig de vitmainer hon behöver? Sen lugnade jag mig lite, lusläste artikeln och tror att mängd vatten och hur länge maten värms är avgörande. En liten mängd vatten och kort tillagningstid i micron är nog snarare mer skonsamt för vitaminer än kokning i mycket vatten under längre tid i kastrull på platta. När bara handlar om att värma en halv barnmatsportion på 30 sekunder tror jag inte att det är någon fara med vitamineinnehållet. Sedan är det nog viktigt att komplettera måltiden, i alla åldrar, med färska grönsaker, färsk frukt till efterrätt och en skiva fullkornsbröd för äldre och bröd med mindre fibrer till barn. På så sätt säkras hela måltidens vitamininnehåll.

Bild: OBH Nordica