Varm, stark och god


Tomatsoppa med ingefära och kikärtor
4p

1 burk Kikärtor (eller ca 2-3 dl hemlagade, kokta)
1 burk passerade tomater
2 morötter
3 potatisar
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1 bit ingefära (ungefär lika stor som en valnöt)
1 tsk Tomatpuré
1 krm- 1 tsk Sambal Oelek (beroende på hur starkt du vill ha det)
1 kruka färsk basilika
Salt och peppar
Rapsolja

Skala och skiva potatisarna och morötterna. Hacka vitlök och lök och fräs löken i lite rapsolja + Sambal Oelek. Lägg i potatisarna och morötterna. Häll över passerade tomater, fyll burken två gånger med vatten och häll i (alltså häll i ca en liter vatten). Lägg i buljongtärningen. Låt koka upp och sedan sjuda cirka 15 min. Blanda i färska basilikablad. Mixa soppan slät med stavmixer. Lägg i kikärtorna och garnera med basilikablad. Klart!

Hälsoeffekter
När det gäller smak får du en bättre smakeffekt om du tillsätter Sambal Oelek (eller chili, curry eller annan stark krydda) i het olja eftersom smakämnena bättre frigörs på så sätt (fett är en smakbärare).

Kikärtor har lågt GI-värde, innehåller mycket fibrer, protein och vitaminer (speciellt folsyra) mineraler (framförallt järn och kalcium). Morötter innehåller mycket fibrer och betakaroten (förstadium till vitamin A)och ingefära kan ha viss effekt på immunförsvaret, läs mer i mitt tidigare inlägg om ingefära.