Gravid? Se upp med automatkaffet


Igår visade SVT Rapport att vanliga kaffeautomater läcker bly vilket kan innebära en allvarlig hälsorisk för gravida och framförallt för barnen i magen

Det är IMM, Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet i Stockholm som uppmätt upp till tio gånger för höga halter av bly i varmvattnet i kaffeautomater (i det aktuella fallet av märket Café Bar) beroende på läckande mässingskomponenter i automaterna.

Barn påverkas i det här fallet genom att bly ackumuleras i skelettet vilket påverkar hjärncellerna och i värsta fall kan leda till beteendestörning och lägre IQ.

Jag tänker att det är tur i oturen att så många gravida plötsligt inte alls gillar kaffe. Själv mådde jag illa bara jag kände lukten och tycker att nästan alla jag känner som har varit eller är gravida säger likadant (i alla fall i början av graviditeten). Men för gravida som och ändå gillar kaffe gäller det alltså att vara försiktig med automatkaffet. Eller gör som KI uppmanar till i nyhetsinslaget, kräv att kaffeautomaten på ditt jobb genomgår en blymätning.