Sluta banta och gå ner i vikt

Det är inte bra att bli för våg- och kalorifixerad när man försöker gå ner i vikt. Att väga sig max en gång i veckan (eller gå på andra mått, som att komma i favoritjeansen) och att äta bra och regelbundet räcker.

Faktum är att många faktiskt äter för lite när de försöker tappa kilon. Går du under kroppens svältgräns (som är individuell men oftast ligger någonstans kring 1600 kalorier per dag) händer nämligen ingenting. Kroppen förstår att det är svält på gång, sänker ämnesomsättningen och håller hårt i fettlagret. Ungefär så här mycket mat kan du äta för att komma upp i 1600 kalorier, ganska mycket ändå eller hur?

När jag pluggade Health & Nutrition i San Diego hade vi en kursledare, dietist och professor Rudy Mc Gowern, som berättade om sina kunder i Hollywood. När hon jobbade som "personal nutritionist" åt kändisar började hon nästan med att korrigera kaloriintaget. Nästan alla fick börja äta mycket mer, de låg nämligen långt under svältgränsen. Så fort de började äta mer rasade kilona. Inte så svårt att förstå varför Rudy var en väldigt omtyckt och uppbokad kändisdietist...

Min egen viktminskning går helt enligt plan- minus 1 kg förra veckan :) kanske det ofrivilliga instruktörscyklandet gav en skjuts.