D-vitamin- extra viktigt för barn och tonåringar

Igår skrev DN om att tonårsflickor kan må bättre av D-vitamin. En stor del av förkalkningen av skelettet sker nämligen i tidiga tonåren. DN skriver också om att forskare från Irland, Danmark och Finland nu har kommit fram till att flickor bör få i sig mer än dubbelt så stora mängder D-vitamin för att få hälsosamma blodnivåer. Det överensstämmer också med nya rekommendationer i USA och Kanada.

Även radioprogrammet Kropp & själ ("Behåll vitaminerna i maten") i P1 tar upp vikten av tillräckligt med D-vitamin för barn. Här berättar Inger Öhlund, barndietist vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå, om sin avhandling där hon upptäckte att många barn i fyra- till sex årsåldern fick i sig för lite D-vitamin. Vilket kan bero på både för lite solljus (kroppen bildar D-vitamin om vi vistas i solljus) och för lite mat som är naturligt rik på D-vitamin, som till exempel:

- Fet fisk- minst 2 gånger i veckan
- Lättmjölk- lättfil, minst 2 dl om dagen
- Välling (vilket många barn slutar med när de blir lite äldre)

D-vitaminbrist kan leda till rakitis, engelska sjukan. Vilket fortfarande är väldigt ovanligt i Sverige (främst drabbas barn med njursjukdomar, lever- och tarmsjukdomar). Andra hälsoeffekter som är betydligt vanligare och som kan ha samband med för lite D-vitamin är trötthet, depression, autoimmuna sjukdomar och allergi. Här behövs dock fler studier för att säkerställa sambandet.

När det gäller tillskott rekommenderas idag att barn upp till 2 år får D-vitamin i form av D-droppar varje dag. Nu pågår diskussion om tillskott även för äldre barn alternativt en ny kostrekommendation.

I Finland ändrades nyligen rekommendationen om D-vitamintillskott upp till 18 års ålder.

Så här skriver Livsmedelsverket i frågan.