Mat- och sovklockan


Har du också märkt skillnaden mellan tunnelbanans 8- och 9-människor? Det vill säga de pigga morgonmänniskorna (som studsar upp tidigt till jobbet) och de lite tröttare kvällsmänniskorna (som snoozar och tycker att kl 7 känns som mitt i natten). Jag och min lillasyster tycker i alla fall att det är en klar skillnad.

Det finns forskning som stödjer våra tankar. Och som visar att den biologiska klockan speglar både sov- och matvanor. Docent och nutritionsforskare Maria Lennernäs studerar vad hon kallar kronobiologi, ny forskningen kring kroppens olika rytmer och den biologiska klockan.

Hon menar att störd dygnsrytm kan bidra till fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdom, fertilitetsproblem, inflammatoriska tillstånd, ätstörningar, depression och cancer. Och att dygnetruntsamhället, där arbete och återhämtning flyter ihop, gör allt fler av oss till nattugglor som äter och sover, jobbar och tränar vid helt fel tidpunkter. Det stör vår biologiska dygnsrytm och felprogrammerar egen mat- och sovklocka.

Maria Lennernäs forskning visar nämligen att det finns så kallade klockgener i celler och organ som lever, njurar, hjärta och bukspottkörtel. Äter vi oregelbundet, och kanske vänder på dygnet, så kommer de här klockorna att gå i olika takt. Det blir hormonkrockar i kroppen som inte vet då när den ska växla mellan uppbyggnads- och nedbrytningsuppgifter.

Det gäller alltså inte bara att äta nyttigt utan också att tajma måltiderna rätt under dagen. Att sova på rätt tider är också viktigt, näring och vila behöver synkroniseras för att vi ska må så bra som möjligt.

Läs mer här.