Honungsglaserad lax med örter


4 p
400 g laxfilé
1/2 dl honung
1/2 dl vit balsamvinäger
3dl couscous
4 msk rapsolja
1 kruka färsk oregano
1 kruka färsk timjan
1 ask haricot verts
1 citron
citronskal
salt och peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Värm honungen och balsamvinägern i kastrull tills det börjar sjuda. Smörj en ugnssäker form, lägg i laxen, salta och peppra och pensla över honungsvinägern.Låt stå i mitten av ugn ca 15 min. Under tiden: tillred couscousen (koka upp med 4 dl vatten, dra av plattan och låt stå) Hacka örterna, riv citronen, blanda citronskal, saften av en halv citron, örterna och rapsoljan och rör i den färdiga couscousen. Tillaga haricot verts i micron, ett par minuter på full effekt i en djup tallrik med ett par deciliter vatten, blanda i en liten klick smör och salta lätt.

Tips! Byt ut haricot verts mot sparris, det blir ännu godare. Speciellt om du väljer primörsparris som dyker upp i butikerna nu till våren.

Hälsoeffekter
Det här är en relativt fettsnål rätt, det fett som finns med är nyttigt, till största delen omega 3-fettsyror från laxen och rapsoljan (minska ner rapsoljan i couscousen om du vill att det ska bli ännu mer fettsnålt. Laxen ger också protein och D-vitamin. Honung och färska örter innehåller antioxidanter. Honung kan även stärka immunförsvaret genom att fungera lätt antiinflammatoriskt.