Fredagsmys med GI-våffla


Idag är det den officiella våffeldagen = inspiration till fredagsmyset (ett ord som jag för övrigt har haft svårt för men plötsligt använder helt automatiskt. Liksom ingen idé att kämpa emot fredagsmyset längre...)

När jag jobbade för Arla.se tog vi fram ett våffeltema som blev jättebra. Här finns allt i våffelväg: söta, salta, frasiga och matiga våfflor. Just matvåfflor funkar jättebra om man som jag har ett litet 1,5-årigt barn hemma som kan vara petigt med maten.

Och för att det här inlägget ska passa in på en hälsoblogg tycker jag att vi lyfter ut den här GI-våfflan med dinkelmjöl.Visste du att dinkel även kallas gammelvete och har ett extra högt proteininnehåll?

GI-våfflor med dinkel
8-10 st
100 g smör
4 dl siktat dinkelmjöl
2 krm salt
1 tsk bakpulver
4 1/2 dl mjölk
2 ägg

Avokadoröra:
2 avokado
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 dl matyoghurt eller turkisk yoghurt
4 tomater

Gör så här: Börja med avokadoröran. Dela, kärna ur och mosa avokadoköttet. Smaksätt med vitlök och salt. Rör i yoghurten. Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Vispa i mjölk, ägg och smör till en slät smet. Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen första gången med lite smör. Häll i smet och grädda våfflorna gyllenbruna.Servera dem direkt med avokadoröran och tomater.

Tips!
Testa även med sött tillbehör som hallon, jordgubbar och/eller blåbär med lite florsocker på dinkelvåfflorna.

Bild och recept: Arla.se