Liten näringsskola del 7- Salt


Spanarna i P1 tog för ett tag sedan upp en renodlad hälsospaning, att vällevnadssjukdomar som högt blodtryck och diabetes börjar bli så vanligt att vi framöver kommer befinna oss på en glidande skala istället för i absoluta tillstånd av att vara frisk eller sjuk. Det här är nämligen ofta sjukdomar som inte ger några symtom, vi vet inte om att vi egentligen är sjuka. Per Naroskin berättade om sitt höga blodtryck som först vid medicinering gav sig till känna. Han pratade också om "livets salt", att vi i Sverige äter 2-3 gånger så mycket salt som WHO rekommenderar: 6 gram per dag (ungefär en tesked).

Personer med högt blodtryck bör se upp lite extra med saltet. För mycket salt är också en riskfaktor för högt blopdtryck och hjärt-kärlsjukdom, därför finns det anledning att tänka förebyggande och minska ner på saltet.

Så minskar du ditt saltintag
•Ät mindre av salta chark- och köttprodukter, extrasaltat bordsmargarin, vissa dessertostar, salta snacks, soppor och såser.

•Välj frukostflingor, bröd och pålägg som innehåller mindre salt, titta efter nyckelhålet.Tänk på att ingredienser i innehållsförteckningen anges i stigande ordning, innehåller produkten mycket salt anges det tidigt i uppräkningen.

•Minska mängden salt i matlagningen. Även sojasåser och buljong innehåller mycket salt.

•Byt ut vanligt salt mot mineral- eller örtsalt, som innehåller mindre mängd natrium.

•Salta inte extra på maten

Läs mer här.