Vitaminer i mjölk

Jag fick en fråga från Marie om vitaminer i mjölk, om varför berikad lättmjölk innehåller mer D-vitamin än vanlig standard (fet) mjölk.

Faktiskt något jag också har funderat över. Jag ställde därför frågan till mjölkexperten och leg dietisten Kerstin Wikmar på Svensk Mjölk. Så här svarar hon:

"De magra mjölksorterna berikas med vitamin D. Standardmjölk innehåller däremot ytterst lite vitamin D och kan därför inte betraktas som en källa till D-vitamin."

Jag passade också på att fråga Kerstin om vitamin A, som finns tillsatt i vanlig mellanmjölk men inte i ekologisk mellanmjölk. Innehåller ekologisk mellanmjölk en naturlig andel A-vitamin (motsvarande berikningen) eller är det helt enkelt lägre innehåll av A-vitamin i ekologisk mjölk?

Här kommer svaret:

"Alla magra mjölksorter återvitamineras till standarmjölkens nivå. Men det stämmer att den ekologiska mjölken inte återvitamineras med vitamin A men berikas med vitamin D. Detta enligt en överenskommelse med KRAV som ju helst ser att livsmedel är fria från tillsatser men vid diskussioner med oss och SLV kom fram till att berikningen med vitamin D var viktigt för folkhälsan."