Grön mat


Sorry för lite dåligt bloggande. Men det är ju sommar och jag antar att även ni som läser har annat för er än att surfa in här.

Apropå nya gröna trenden, den gäller inte bara i vikt- och hälsosammanhang utan grönt är skönt även i restaurangvärlden. Raw food och ekologiskt har ju varit trendigt länge med nu kastar allt fler kockar blickarna mot strikt veganmat.

Vad innebär det då att äta veganskt? Jo, då tackar man nej till all mat som kommer från djurriket, det vill säga kött, fisk, ägg och mjölkprodukter. Eftersom man då undviker proteinrik mat behöver det ersättas med vegetariska alternativ som bönor (sojabönor, kidneybönor och liknande), linser och tofu.

När det gäller protein är det ett ämne som är uppbyggt av aminosyror, vi behöver få i oss cirka 20 essentiella aminosyror varje dag, helst till varje måltid. Tonfisk är ett exempel på mat som innehåller alla 20, även sojabönor ger fullvärdigt protein. Om man vill nörda ner sig riktigt i det här (och det behöver man göra om man ska vara vegan utan näringsbrist) kan man äta olika sorters mat som kompletterar och ger full pott vad gäller protein, till exempel så kan majs, gröna ärtor och bönor kombineras med ris,potatis vete, råg och havre.

För att vara på den säkra sidan är det viktigt att som vegan alltid tänka "vad ersätter det jag väljer bort?" När det gäller vitamin B12, som bara finns i animaliska produkter (och en liten minimängd i fermenterade sojaprodukter och alger) behövs ofta tillskott. Även D-vitamin behövs ofta kompletteras i strikt veganmat.

Här finns bra info om veganism och en bra vegowebbshop.

Bild: God bönsallad från Coop.