Sött som stevia


Stevia eller sötflockel är det nya aspartamet, det nya sötningsmedlet som Coca Cola snart lanserar i ny lightdryck.

Det fick jag reda på när jag idag blev kontaktad av ett undersökningssföretag (för Coca Colas räkning). Jag fick svara på en mängd frågor om sötningsmedel. Här märktes oron inför att så många idag kräver äkta råvaror och är rädda för tillsatser i maten.Så vi får väl se hur det går för den här nya lightdrycken. Här kommer stevia förmodligen att lanseras som ett naturligt alternativ, det kommer ju från en växt. Men det gör ju marijuana också...

Annars tycker jag att sötningsmedel är okej i små mängder. Aspartam är väl undersökt, där visar studier på möss att höga mängder kan orsaka cancer. Översatt till människor skulle det i så fall handla om över fem liter lightdryck per dag. Men här rör det sig alltså bara om studier på möss, man vet inte om resultatet är överförbart på människor.

En annan obehaglig men ofarlig bieffekt av sötningsmedel är gasbildning och diarrée som beror på att sötningsmedlets molekyler är för stora för att kunna brytas ner i tarmen (därav ger de heller ingen energi eller kalorier)istället omsätts de av goda bakterier i tarmen och då bildas gas som biprodukt.

Bild:Stevia.se