Laboratoriekött och halloumisallad

Idag, så här på meatless monday, skriver DN om att laboratoriekött är på gång. Snart kan vi tillverka kött på konstgjord väg vilket faktiskt kan bli en nödvändighet om vi fortsätter att konsumera kött i dagens takt. Jordens resurser är ju långt ifrån oändliga.

– Vi är på väg mot en köttkris. Vi använder mer än hälften av jordens odlingsbara mark till köttproduktion och konsumtionen av kött kommer att fördubblas de närmaste 40 åren, säger Mark Post, professor i fysiologi vid universitetet i nederländska Maastricht, till DN.

Än så länge kostar dock en hamburgare eller liknande köttalternativ ca 2 miljoner att tillverka. DN skriver att det kommer ta upp mot 20 år innan vi kan se en massproduktion till en mer rimlig kostnad.

Själv tycker jag att det här är jättebra (om man lyckas få ner kostnaderna då), jag skulle lätt sätta tänderna i en laboratorieburgare och låta djuren få vara ifred. Vi borde kunna utveckla fler livsmedel på det här sättet, mjölk kanske?

Tills dess finns det ju schyssta vegetariska alternativ, som till exempel den goda Halloumisalladen (tror den gick under namnet GI-tallrik) som jag åt till lunch på PUB-restaurangen idag. Som de i sin tur hänvisade till Allt om Mat. Här hittar du receptet på Halloumisallad med rödbetor.Bild: Gratissaker.com, Allt om Mat