LCHF- farligaste modedieten på länge

...enligt DN och Netdoktors nyhetsbrev:

LCHF (Low Carb High Fat) är lågkolhydrat- och högfettsdieten som splittrar läkarvärlden. Förespråkare menar att dieten kan bota diabetes, medan motståndare beskriver den som livsfarlig.

- Det är den farligaste modedieten vi har haft på länge, säger Mai-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention, och ansvarig för livsstilsmottagningen vid Karolinska Institutet i Solna, till DN.se.då
LCHF-dieten har ökat kraftigt i popularitet de senaste åren, det märks inte minst på kvällstidningarnas löpsedlar och bokhandelns försäljningslistor.

Andreas Eenfeldt är läkaren som driver den välbesökta LCHF-bloggen Kostdoktorn, han menar att LCHF handlar om att äta riktig mat. Att undvika socker och stärkelserik mat och istället äta sig mätt på kött och feta mjölkprodukter.

LCHF-dietens fysiologiska effekter har debatterats flitigt under åren. Förespråkare hävdar att dieten leder till en kraftig viktminskning, att den därför botar diabetes och sänker blodtrycket. Andra tror att dieten är direkt skadlig för kroppen.

Mai-Lis Hellénius menar att LCHF-dieten kan leda till hjärtinfarkter och kärlsjukdomar. Hon varnar för att ta bort allt bröd, potatis och pasta i kosten och ersätta med hög mängd animaliska fetter. Även om du går ner i vikt gör de mättade animaliska fetterna att många får höga blodfetter, åderförkalkning, och ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och demens.

Min kommentar:
It ain´t over till it´s over (eller ännu bättre- It ain´t over till the FAT lady sings, haha). Nu trappas LCHF-kriget upp igen. Men jag tror ändå att vi ser början på slutet för bålgetingarna.