Nyttiga popcornIgår rapporterade Aktuellt, SVT, om att skalen i de majskärnor som bildar popcorn är nyttiga. Ny forskning, presenterad av Joe Vinson, forskare vid University of Scranton i Pennsylvania, visar att popcornskal innehåller mycket höga halter av nyttiga antioxidanter, polyfenoler som kan skydda mot bland annat hjärtkärlsjukdomar och cancer.

”Popcorn är en näringsmässig guldklimp” enligt forskarna, som presenterar sina resultat vid Amerikanska kemisamfundets möte i helgen, enligt reportaget i Aktuellt.

Min kommentar
SVT skriver här att popcorn är nyttigare och innehåller mer antioxidanter än frukt, det beror ju på mängden vatten, nivån av antioxidanterna är hög och koncentrerad i popcorn på grund av lågt vatteninnehåll. Frukt innehåller ju nära 90 % vatten som späder ut antioxidanterna.

Dock innehåller popcorn poppade i mikrovågsugn och kastrull ändå en relativt hög mängd fett och salt. Varmluftspoppade popcorn (som tex finns på bio) är i så fall ett mer fettsnålt alternativ (och det var just den sortens popcorn som undersöktes i den aktuella studien).

Den här nyheten toppade jag för övrigt  Netdoktors nyhetsbrev med idag.