Jobbtips till dietiststudenter och kostvetare

Som jag skrev här, inför föreläsningen för dietist- och kostvetarstudenter, lovade jag att återkomma och utveckla mina tre tips, äntligen har jag tid att göra det:

1. Kommunicera mera
I ett yrke där du förmedlar råd är det jätteviktigt att inte bara se till själva budskapets innehåll. Den kunskap du har, efter flera års universitetsstudier och praktik i arbetslivet, är trovärdig och seriös. Inget tvivel om det. Men hur ska du föra ut ditt budskap? Hur ska du få patienter och andra att lyssna på det du förmedlar? Och kanske ännu viktigare, hur får du dem att verkligen ta till sig och omsätta dina råd?

Till viss del ligger svaret i psykologi och beteendevetenskap. Ämnen som bakas in i dietistprogrammet. Men en lika stor del ligger i själva kommunikationen, vad du säger, skriver och förmedlar som dietist och kostvetare. Därför tycker jag att det är smart att komplettera sin universsitetsutbildning med kommunikation, marknadsföring, PR och/eller journalistik. Berghs är ett jättebra alternativ men kanske lite dyrt, media- och kommunikationskurser finns även (gratis) på universitet. Själv läste jag journalistik på Poppius, rekommenderas varmt.

Att kommunicera hälsa innebär ofta en svår balansgång mellan trovärdighet och intresse. Du kan också se det som en rolig utmaning :)

2. Nätverka
Ett smart sätt att få jobb, tips, uppdrag eller bara roliga kompisar är att gå med i olika nätverk. Det görs med fördel redan när man pluggar (och kanske har lite mer tid?). Pluggar man i en studentstad är det ju kul att engagera sig i nationslivet- kanske med en liten smart baktanke- jobba med nationstidningen är till exempel ett perfekt sätt att lära sig skriva och producera text. Eller jobba i nationsköken och bli superbra på att experimentera i köket.

Själv var jag redaktör för Kalmar nations tidning Gyckeln och barmästare (mer drinkblandare än köksmästare där då..) Och nu är jag engagerad i tre nätverk: Handelskammarens Unga Affärskvinnor, She Creatives- för kvinnliga kreatörer inom reklam, webb och film och 2,6 miljonersklubben- för kvinnors hälsa.

3. Var generös
Sist men inte minst, bjud på tips och råd till andra så får du tillbaka lika mycket. Kanske det där jobbet som du funderar på att söka men som egentligen hade passat bättre om ett år, tipsa din kompis som kanske ligger lite före i utbidlningen. Hon kommer garanterat tänka på dig nästa gång, kanske dyker det upp en ny tjänst på samma företag om ett år.

Och när det gäller kunskap ska du inte heller vara rädd för att lämna ifrån dig, till exempel till journalister. Är du osäker på hur texten vinklas, be att få godkänna texten över mejl innan publicering.

När det gäller jobbtips finns en bra samlingsportal här, Scoopo (som jag nämnde på föreläsningen). Dock med information/kommunikationsinritkning- så tillbaka till tips 1- bygg på med en kommunikationsutbildning så kan du söka jobb här sen.

Lycka till! :)