Stressen och hjärtat


Idag fick jag ett nyhetstips i min mejlbox från Lunds universitet:

Stress påverkar kärlen mer än man trott
Stress är ohälsosamt och dåligt för hjärtat, det vet man. Men vad som egentligen händer i en stressad kropp har man inte riktigt koll på. Men nu kan forskare vara en förklaring på spåren. Med hjälp av ultraljudsteknik har lundaforskarna Åsa Rydén Ahlgren och Magnus Cinthio med medarbetare upptäckt att stresshormonerna adrenalin och noradrenanlin ökar en nyupptäckt rörelse i kärlväggarna med upp till 300 procent. Resultaten publicerades nyligen i American Journal of Physiology.

– Detta kan delvis förklara varför stress sliter på kärlen och exempelvis kan sätta igång en propp. Men det är än så länge bara spekulationer, i nuläget kan vi bara konstatera att kärlen påverkas betydligt mer än vad man hittills har trott, säger Åsa Rydén Ahlgren, docent och överläkare i klinisk fysiologi vid Lunds universitet.

Min kommentar
Intressant att få ytterligare bevis på det viktiga samspelet mellan kropp och psyke. Att det kanske inte spelar någon roll hur nyttigt du än äter eller hur mycket du än tränar och rör på dig. Är du för stressad kan du få en blodpropp och bli jättesjuk ändå.

Hur man sedan motverkar stress är ju väldigt individuellt, för en del funkar det att sova mer - tex gå och lägga sig en timme tidigare varje kväll i stressiga perioder. Andra mår bättre av yoga, pilates och meditation. Eller att bara gå en kvällspromenad eller stänga av datorn/TV/ telefon och läsa en bra bok istället.

Du som läser den här bloggen, vad får dig att stressa av?