LCHF ökar risk för hjärtsjukdom

Idag rapporterar DN om en ny svensk-amerikansk studie som visar att LCHF-kost ökar risk för hjärtsjukdom och stroke. Studien är en av de största vetenskapliga undersökningarna hittills om de långsiktiga effekterna av lågkolhydratdiet.

Den som vill gå ner i vikt bör inte okritiskt kasta sig över modedieter som Atkins och LCHF och stirra sig blind på kortsiktiga viktresultat. Man måste också tänka på de långsiktiga hälsoeffekterna, säger Hans-Olov Adami, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet till DN.

Han har tillsammans med sina kolleger undersökt matvanor och livsstil hos nästan 44000 svenska kvinnor åren 1991–92, det vill säga några år innan lågkolhydratdieterna blev populära i Sverige. Studien publiceras i dag i medicintidskriften British Medical Journal.

Proteiner från kött ökar stroke- och cancerrisk
Forskarna har intresserat sig för hur mycket kolhydrater och protein kvinnorna åt. Vid en uppföljning femton år senare hade 1270 fall av hjärtsjukdom och stroke inträffat bland kvinnorna. Studien visar att kvinnornas risk att insjukna i hjärtsjukdom och stroke ökade i takt med att de höll nere på kolhydrater och åt mer protein. Det ledde till 4–5 fler fall av hjärtsjukdom och stroke bland 10000 kvinnor och år. En förklaring till att kvinnorna fick hjärt-kärlsjukdomar kan enligt forskarna vara att de åt mycket proteiner från kött i stället för från växtriket, då rött kött kan öka risken för både stroke och cancer.

Det är en väsentligt ökad risk att drabbas om man äter på det här viset. Hjärtsjukdomarna ökar med nästan en tredjedel, säger Hans-Olov Adami.

Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi på Karolinska institutet, ser en röd tråd i de senaste årens koststudier:

Om man vill äta sig frisk ska man välja proteiner och fett framför allt från växtriket och minska konsumtionen av animaliska produkter. Det är rekommenderat att dra ned på de ”snabba” kolhydraterna från till exempel vitt bröd, söta drycker och andra söta produkter, och äta tillräckligt med fiberrika livsmedel, säger hon till DN.

Kommentar överflödig den här gången tycker jag  ;)


PS. Bilderna är lånade från DN och Netdoktor.