Midsommarmat


Nu är det midsommar om bara ett par dagar. Som dietist tycker jag att du lugnt kan njuta av midsommarmaten, självklart beror det på vad du väljer att äta. Men genrell midsommarmat med sill, potatis och jordgubbar är både gott och nyttigt. Sillen ger dig omega 3 -fettsyror och protein, av potatis får du mycket C-vitamin och järn (färskpotatis borde ju vara extra vitaminrik tycker jag). Järn och C-vitamin finns det också en hel del av i jordgubbar som också är en bra källa till folsyra - extra bra för dig som planerar att bli gravid. 

För dig som kämpar med vikten är det alltid smart att tänka tallriksmodellen vid högtider och att vara försiktig med att ta om av maten (en "omtagning" är okej men kanske inte tre, fyra...).Den enda midsommarmat du bör se upp med är överdosering av feta sillinläggningar, majonäsröror och eventuella jätteportioner av gräddtårta med jordgubbar. Och så gäller det ju att ta det lite lugnt med snapsen och ölen. 
Samtidigt tycker jag att det är helt okej att unna sig lite extra gott ibland, det är ju ändå bara midsommar en gång om året. Du kan ju alltid hålla igen lite dagarna före och efter alternativt gå ett par långpromenader under midsommarhelgen. 

Midsommarrecept
Bra recepttips på midsommarmat hittar du här, i Allt om Mat-temat:  Midsommar i sista minuten .

Till exempel en gubbröra utan majonäs och den här jordgubbstårtan med mandel- och chokladbotten som jag tänkte testa:

Glad midsommar önskar jag er! :)