Kaffe och mättat fett kan försvåra graviditet

Idag skriver DN om en ny dansk studie som visar att kaffe kan minska möjligheten att bli gravid. Chanserna minskar redan vid tre koppar per dag (som för övrigt är den gräns som Livsmedelsverket rekommenderar gravida, max tre koppar kaffe per dag) Den danska studien presenterades igår på den pågående europeiska fertilitetskonferensen i Istanbul.

Kvinnor som dricker fem koppar varje dag har hälften så stor chans att bli gravida jämfört med dem som avstår. Det betyder att för mycket kaffe påverkar chansen lika mycket som rökning, och det förvånade oss, säger Ulrik Schiøler Kesmodel, läkare vid fertilitetskliniken vid Århus universitetssjukhus i Danmark till DN.

Mättat fett minskar fertilitet
Under fertilitetskonferensen presenterades också en studie om valet av fett i kosten kan påverka en kvinnas chans att få barn med hjälp av provrörsbefruktning.

Det tycks som om mycket mättat fett, till exempel från mejeriprodukter, ger något sämre äggproduktion, sämre embryokvalitet och färre barn. Studien antyder att enkelomättade fetter i till exempel olivolja och avokado är att föredra, säger Jorge Chavarro, professor vid Harvard school of public health till DN.


Min kommentar
Som småbarnsmamma är jag helt beroende av kaffe (och planerar inte just nu att bli gravid) men tycker det är lite läskigt när det framkommer resultat som det här, som visar hur mycket kroppen verkligen påverkas. Sedan vet vi ju inte om det är koffeinet i sig eller andra ämnen i kaffet som ger de här effekterna. (Detta togs upp i studien, DN skrev kort även om det.) Kaffe skulle väl nästan klassas som en drog om det lanserades idag. Åtminstone som ett kosttillskott.

Väldigt intressant att även fettkvalitet i maten påverkar fertilitet. Det känns ju spontant ganska självklart – du blir vad du äter etc. Och så dras ju oundvikligen en ny parallell till riskerna med LCHF (och ja, jag VET nu att ett fåtal äter LCHF helt baserat på vegetabiliska fettkällor- men majoriteten av alla LCHF: are gör det ju inte…)