Kycklingsoppa med godaste örtsaltet

Igår åt vi kycklingsoppa med potatis, selleri, purjolök och pricken över i:et var örtsaltet från Österlenkryddor med havssalt, libbsticka, salvia, cironmeliss och timjan (som du hittar här).

Kycklingssoppa sägs ju vara en hälsokur vid förkylning och influensa. I alla fall i USA och i England är det många som kommer på besök till en sjukling med en burk hemlagad "chickensoup". Här finns en förklaring till eventuella hälsoeffekter. Jag tror mer det är omtanken som piggar upp. Möjligtvis kan det även ligga något i det sista om att antioxidanter i morötter och lök och proteinet i kycklingen boostar immunförvaret.

Och just det, timjan (som var huvudkrydda i min soppa) kan fungera bakteriehämmande. Det fick jag reda på när min mamma, som är tandläkare, berättade att det är huvudingrediens i ett visst bakteriehämmande munvatten (ska inte göra för mycket reklam här men det är grönt, illgrönt.)

Stinas kycklingsoppa
4 port
Kycklingfilé - 2 st
Buljong (gärna hemlagad, som min sambo faktiskt hade fixat men annars duger biljongtärning- hönsbuljong + vatten bra)
Selleri- 2 stjälkar
Potatis- 3 st
Purjolök- 1/2
(Morot- 1-2 st, det skippade vi men blir säkert gott att ha i och ger lite extra A-vitamin)
1/2 kruka färsk timjan
Örtsalt- 1 tsk
Svartpeppar- 1/2 kryddmått.

Hacka purjolök och fräs i lite olja i en stor kastrull. Dela selleri och potatis i mindre bitar, lägg i när löken börjar bli klar, fräs lite till. Häll på buljong (totalt cirka 1 liter vätska). Låt sjuda cirka 10 minuter. Lägg i färsk timjan (riv av de små bladen), salta peppra. Sjud i cirka 10 minuter till- totalt 20 minuter.

Vi stekte kycklingfilén först och lade i sist men du kan också låta koka med i sopppan, lägg i samtidigt som potatisen i så fall och låt koka/sjuda ca 20 min. Så att kycklingköttet blir fast och vitt.

Smaka av. Klart!