Mjölkkriget


DN skrev nyligen om den omdebatterade mjölken. Vid sidan av sommarens larm om kärvare tider för mjölkbönder pågår en debatt i massmedier, vid matbord och i lunchrum om mjölken som livsmedel. På senare tid har det rapporterats om studier som visar att överdriven mjölkkonsumtion kan orsaka prostatacancer, men också att syrad mjölk kan skydda mot bröstcancer.

Under 80- och 90-talen ansågs det mättade fettet nästan livsfarligt och vi skulle i stort sett bara dricka lättmjölk. I dag passar mjölken återigen ganska bra in i till exempel LCHF-kost, säger Håkan Jönsson, etnolog vid Lunds universitet som har doktorerat på mjölkens kulturella betydelse..

Håkan Jönsson talar till exempel om matextremisten, som förhåller sig till mjölk utifrån en speciell diet, som LCHF (mjölk tillåtet) och vegankost (inte tillåtet), alternativt propagerar för opastöriserad mjölk. Traditionalisten å andra sidan, försvarar mjölkens status som hälsoelixir på ett näst intill gammaldags och överdrivet sätt, här ingår till exempel "lattemamman".

Det finns en stark laddning kring mjölk, det är få livsmedel som debatteras så mycket. De allra flesta konsumerar mjölkprodukter varje dag och så fort någon ifrågasätter mjölken blir det väldigt känsligt, säger Maja Nordström, ansvarig för konsumtionsfrågor på Svensk Mjölk, till DN.

Min kommentar
Visst är mjölk laddat. DN missade här att ta med hela laktosintoleransproblematiken (oj, långt ord) där mjölk utpekas som boven i dramat (jag tänker till exempel på den danska boken "Kärnfrisk familj" där mjölk ansågs orsaka autism, eller om det var ADHD. Märkligt och ovetenskapligt resonemang i vilket fall.)

Själv ställer jag mig kritisk till de flesta studier som visar (eller vinklas grovt av media) att ett enskilt livsmedel skulle vara farligt. Allt kan vara farligt att äta, obalanserat och i för stor mängd. 

Liksom livstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius som också uttalar sig om mjölk i artikeln, tycker jag som dietist att mjölk är en bra källa för protein, fettlösliga vitaminer och kalcium - svårt att hitta alternativ och ersättningslivsmedel med lika mycket kalcium.  Livsmedelsverkets rekommendation ligger på en halv liter (5 dl) lättmjölk eller motsvarande lättprodukter per dag, som en del av en balanserad kost. Det där sista är viktigt tycker jag, att mjölken ska passa in i ett sammanhang och komplettera det du äter i övrigt. Helhetssynen får inte glömmas bort.