Nya BMI-resultat


Nu finns presenteras ett nytt sätt att beräkna BMI, i Storbritannien av en professor i matematik. Frågan är om det löser något av problemen med det kontroversiella kroppsmasseindexet.

BMI är ett enkelt sätt att jämföra vikten mellan personer av olika längd. En svaghet med indexet som ofta uppmärksammas är att det inte gör skillnad mellan fett och muskler. En vältränad person kan därför få ett felaktigt högt BMI och anses vara överviktig.

Det är den brittiske matematikern Nick Trefethen, professor i numerisk analys vid Oxfords universitet som anser att BMI-formeln är bristfällig.

Det vanliga sättet att räkna ut BMI innebär: vikten delat med längden gånger längden En person som väger 75 kilo och är 1,8 meter har alltså BMI: 75 / [1,8 x 1,8] ≈ 23.

Enligt den nya ekvation som Nick Trefethen formulerat räknas BMI ut så här: [1,3 x vikten], dividerat med [längden upphöjt till 2,5]. En person som väger 75 kilo och är 1,8 meter får då ett BMI på ≈ 22,4.

Här kan du beräkna ditt eget BMI enligt den nya formeln.

Med den nya BMI-formeln kommer en del personer som tidigare ansågs vara ”överviktiga” att vara ”normalviktiga”. Samtidigt kommer en del korta människor som med det gamla sättet att räkna var ”normalviktiga” att vara ”överviktiga”.

Min kommentar
Med risk nu för att min hjärna inte är på topp matematiskt efter en natt med typ 0 timmars sömn pga 40-graders febrigt barn: men vadå, korta vältränade personer blir alltså jätteöverviktiga/feta då eller? Då blir det ju fel Själv är jag 160 och klarar mig än så länge under normalviktsstrecket med nya formeln (inte så vältränad just nu he he). Men den här nya formeln känns ju inte helt klockren...