Drick mindre kaffe som gravid

Nu har en ny studie visat att koffein, i en så relativ låg mängd som 200 - 300 mg = två-tre koppar (1,5 dl/ kopp är en väldigt liten/gammaldags kopp kaffe, de flesta dricker en kopp på 2 dl) kan vara skadligt för gravida och hämma fostrets tillväxt. Koffein finns även i drycker som te (fast annan/mildare form, Thein, hälften så starkt, i grönt te är det bara en fjärdedel) coca cola och energidrycker (speciellt de med guarana) samt i mörk choklad.

Här hittar ni studien.

Vilken tur då att nästan alla gravida, inklusive jag själv, får avsmak för kaffe och undviker det åtminstone de första månaderna (då utveckling av fostrets inre organ är som mest kritisk). Kroppen är smart.

Själv mår jag illa bara jag tänker på kaffe. Fortfarande (i vecka 16, eller om det är 17...) så det jag dricker istället är grönt te. Älskar grönt te just nu. har av någon anledning väldigt svårt för att dricka mjölk också. Blä... Kompenserar kalciumet som jag missar med mycket fil/yoghurt och ost.

Jag kanske därför ska passa på sluta helt med kaffe efter den här 9 månaders avvänjningsperioden. Jag menar, hur nyttigt är det egentligen för icke gravida? Lite lagom mängd kan nog inte skada och jag vet att det finns flera studier som visar att kaffe minskar risk för tjocktarmscancer etc men vem ligger bakom de här studierna? Kaffeindustrin? Det ska jag gräva lite i.

Liksom förra inlägget är det ju dumt att återigen peka ut ett livsmedel som farligt (nu tänker jag främst på kaffe för ickegravida). Sunt förnuft och helhetsperspektiv får inte glömmas bort.

Och förresten, fråga mig igen när jag är sliten tvåbarnsmamma (med kronisk sömnbrist) om det där kaffestoppet...