Edamame

Edamamebönor är färska, gröna japanska sojabönor. De växer i skidor som skärbönor. Ordet edamame betyder ungefär bönor på kvist (enligt Wikipedia). I Östasien har edamame skördats i över två tusen år och varit en av de viktigaste proteinkällorna. Edamame används som snacks, i soppor, i vegetariska rätter eller som godis.


Jag tycker att edamamebönor är supergott, stötte först på det på sushirestauranger i början av 2000-talet när jag pluggade i Kalifornien. Nu, för några år sedan, har det även blivit vanligt att beställa som tillbehör på svenska sushiställen. Bönskidorna serveras då kokade med flinsalt, äts med fingrarna och man drar liksom ut de färska bönorna med tänderna. Brukar kosta runt 40-50 kr för en liten portion (perfekt att beställa som kompelment till en liten sushi).


Nu har jag upptäckt att edamamdebönor även säljs utan bönskida i frysdisken på Hemköp (enda stället jag har hittat dom på hittills), förpackat som små, gröna ärtor. Min mamma tipsade om ett gott recept med såna här edamamebönor + kyckling, återkommer med det.

Näringsvärdet i edamamebönor är outstanding. Högvärdigt protein (i stor mängd, bra för vegetarianer och veganer), fleromättat fett, mycket C-vitamin, folsyra, järn och kalcium. Och framförallt massor av fytoöstrogener, ett naturligt, hormonliknande ämne som fungerar som en stark antioxidant och som kan skydda mot sjukdomar, främst cancer. Eftersom edamamebönor dessutom är en färsk variant av sojabönor tror jag att just själva färskheten gör dom lite extra nyttiga.