Chia

Chiafrön har använts i tusentals år i Sydamerika och odlas på höga höjder i Anderna. Fröna kan malas till ett mjöl eller pulver som är vanligt förekommande i kostillskott.

Chia innehåller hög mängd omega-3, kostfiber (både lösliga och olösliga. Om fröna behålls intakta- ger även förskalet olösliga fibrer), högkvalitativt protein, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Chiafrön kan även binda en stor mängd vatten och är därför bra för matsmältningen, de låter mag-tarmkanalen jobba och bildar en gynnsam miljö för goda bakterier.

Fröna kan förvaras under flera år utan att smak, lukt eller näringssammansättning förändras, förmodligen eftersom chiafröna innehåller så hög mängd antioxidanter.

Chiafrön har neutral smak och lukt, passar därför bra att blanda med andra smakrika ingredienser i en gröt, müsli eller i en sallad.

Den enda nackdelen med Chia är att det är förhållandevis dyrt, ca 30 kr per 100 gram, dock behöver du bara äta lite - 1 msk per dag räcker för att uppnå "nyttighetseffekt". En annan nackdel, kom jag på nu när jag skriver, är att det inte är så klimatsmart att importera från anderna, lång transportsträcka...