Raw foodbollar och Müslikakor

Visst känns det som att blodsockret faller i takt med höstmörkret just nu? Kakor, bullar, choklad och godis lockar lite extra... 

Speciellt om du liksom jag ammar och behöver snabb energi. Men vid amning - och annars också - är det extra viktigt att inte äta sig mätt på tomma kalorier. Kroppen behöver näringsrik mat. Jag löste "problemet" genom att fixa nyttiga och goda Raw foodbollar och Müslikakor. Fullproppade med extra energi, omega 3, fibrer (nja men lite i alla fall...) och antioxidanter. Perfekt till eftermiddagskaffet. Raw foodbollarna är väldigt energirika (många kalorier) så försök att inte äta för många...

Raw food bollar:

 1 påse vardera av mandlar, hasselnötter, valnötter och cashewnötter

2 tsk starkt bryggkaffe

2 tsk kakaopulver 

1 dl hackade dadlar (eller russin)

4 msk kokosolja

Kokosflingor

Ta 1 dl av vardera mandlar, hasselnötter, valnötter, pumpafrön, cashewnötter eller andra nötter.

Mixa (med tex handmixer) till ett grovt mjöl. Tillsätt kaffe, kakaopulver och hackade dadlar/russin (som man gillar), och avsluta med att hälla i 4 matskedar kokosolja.

Rulla till små bollar, rulla i kokos och ställ i kylen ett par timmar. 

Müslikakor:

2 dl basmüsli (eller havregryn )

1,5dl vete mjöl

0,5 dl socker

2 msk sirap

1 tsk bak pulver 

100 g smör

Sätt ugnen på 175 grader.Blanda torra ingredienser med hundra gram smält smör . Forma till bollar och platta till på bakpappersklädda plåtar. Gräddad i mitten av ugnen ca 10 min i 175 grader.