Sitting is the new smoking

"Sitting is the new smoking".  Ja, det visar rykande färsk forskning presenterad av Maj-Lis Hellenius, professor och överläkare, Karolinska Universitetssjukhuset på ett av 1,6 miljonerklubbens seminarium.

Vi har blivit alltmer stillasittande i vår vardag och just det långvariga sittandet, flera timmar framför en skärm utan bensträckare, kan i längden leda till övervikt, diabetes, hjärt-kärlsjukdom och cancer.
Att bryta av med en timme på gymmet varannan dag räcker inte. Det är viktigt att komplettera med vardagsmotion, att röra sig lite och ofta. 
-          Underskatta inte den lilla rörelsen. Stå eller gå 5 minuter varje halvtimme så kan du få ner dina blodsocker- och insulinnivåer med så mycket som 30 procent. Och den här positiva effekten kvarstår även dagen därpå, säger Maj- Lis Hellenius.
Hur kan du röra dig mer i din vardag? Kan du promenera/cykla? Lunchpromenera? Ta trappor istället för hiss? Kan du stå upp och jobba mer? Ta en kvällspromenad? Fundera och planera. 
Själv ser jag det lite som en utmaning, vad blir dagens träning? Hur kan jag röra på mig lite extra idag? Vissa dagar känns det hopplöst. När det bara är jättemycket jobb, sittandes i möten, resor och på kvällen är kanske sambon bortrest, då blir det dubbelläggning av barn och ingen chans till kvällspromenad eller träning alls. Men de dagarna har jag kommit på att om jag går snabbt i båda (långa) rulltrapporna i tunnelbanan på väg till jobbet blir det bra vardagsträning. Testa! Bra träningsrulltrappor: Östermalmstorg och T-centralen. 
Det går om man vill!