Oumph - istället för kött

Den mindre aptitliga, ostylade matbilden är min lunch (det är svårt med matbilder!). Även om det inte ser så aptitligt ut så var det jättegott. Det var Oumph. Som jag åt för första gången. Inhandlat som take away (med grönsaker och cashewnötter) från den lilla Thai-kiosken här i Gustavsbergs hamn med en väldigt bra skylt vid kassan: 

"Det går bra att byta ut köttet i alla rätter till Tofu, Quorn eller Oumph".

 Så bra. Det är smart, både för kropp och klimat att välja det vegetariska alternativet lite oftare. Till exempel på utelunchen. 

 

 

Vad är då Oumph? Det är en ny råvara, protein från växtriket, mer specifikt från sojaböna. Liksom quorn finns det i olika varianter, bitar, filéer etc. Det liknar kött (tänk fläskkött typ fläskfilé i både konsistens och smak) beroende på kryddning. Det kan grillas, stekas, kokas och friteras. 

 

Hur nyttigt är det? Oumph innehåller en hög mängd protein, järn, fibrer och folsyra och är samtidigt kalorisnålt. Sedan beror det ju såklart på hur det tillagas, vad som äts till och i vilka mängder.