Superbäret björnbär

Det här lilla (stora) mogna och blåsvarta björnbäret hittade jag i skogsbrynet under morgonens hundpromenad. Just nu mognar björnbär för fullt i skog, mark, trädgårdar och på odlingar. (Det är också billigaste bäret i frysdisken - i alla fall på mitt lilla lokala Coop där en förpackning kostar 17:90 kr. *)

Det känns som om björnbär står lite i skuggan av andra superbär som goji, acai, inca och aronia. Jag läste på en gojibärförpackning nyligen om att "bären i din hand har vuxit på soliga sluttningar i Andernas bergstrakter" vilket genast fick mig att tänka på hur icke klimatsmart det alternativet var... Dyrt var det också. Den handfull björnbär jag plockade i Värmdöskogen idag var ju helt gratis.

Hälsoeffekter av björnbär
Vid en jämförelse av näringsämnen skulle jag vilja säga att björnbär tar täten och leder superbärsligan just nu. Förutom att vara klimatsmart och billigt är björnbär fullproppade av:

  • C-vitamin
  • E-vitamin
  • K-vitamin
  • Järn
  • Mangan
  • Magnesium
  • Antocyaniner
  • Ellaginsyra
  • Cyanidin-3-0 glykosid
  • Fibrer

Antocyaniner är ett naturligt kemiskt färgpigment som ger björnbäret den svartblåa färgen och som fungerar som en kraftfull antioxidant. Antioxidanter regerar med och oskadliggör fria radikaler i kroppens cellmembran och kan på så sätt motverka inflammationer och göra våra cellmembran bättre rustade att stå emot angrepp från virus, bakterier och andra skadliga angrepp.

Ellaginsyra finns i de små fiberrika kärnorna som sitter utanpå bäret. Den här syran kan ge huden ett visst skydd mot UV-strålning och därmed minska risk för tidigt åldrande och hudcancer. 

Cyanidin-3-0 glykosid är en kemisk förening, ett ämne som är en viktig byggsten för elastiska blodkärl som i sin tur kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom.

Björnbär innehåller slutligen en hög mängd lösliga kostfibrer som både ger positiv effekt på vårt blodsocker och fungerar som mat för goda tarmbakterier (så kallad probiotika) vilket ger en balanserad tarmflora.

Hur mycket björnbär är lagom? 
Har pratar vi ju verkligen smal supermat, ingen risk att gå upp i vikt av björnbärsöverdos om man säger så. Ett visst, litet kolhydrattillskott blir det ju men jag säger ändå -  ät i princip så mycket du vill! Själv brukar jag ta en näve, cirka 8-10 st tillsammans med nötter i min morgonyoghurt.

* Färsk vara är kanske godast men behöver inte vara nyttigast. Frysta bär som är hanterade på ett bra sätt, genom snabb infrysning efter skörd och som därefter tinas på ett bra sätt (helst i rumstemperatur på ett par timmar) bevarar merparten av alla näringsämnen. I frysindustrin kontrolleras lagring, syre, ljus och temperatur på ett optimalt sätt för bärens näringsinnehåll.

Det enda jag kan se som ett litet hot mot de frysta bären är bärlarmet som kom för ett tag sedan om calicivirus (magsjukevirus) i hallon, minns ni? I det fallet handlade det om bristande hygien i hanteringen och en incident med förorenat bevattningssystem som är ovanligt och egentligen inte ska få förekomma. Så frysta bär är i allmänhet bra!