gå ner i vikt av spenatpiller?

Idag skriver Ekot på sr.se och Netdoktor  om spenatpiller som förlänger mättnadskänslan och därmed kan vara en hjälp vid viktminskning. Forskare i Lund som företräds av Charlotte Erlandson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi,  har i försök på möss visat att thylakoider, ämnen i spenat, kan ge mättnadskänsla och sänka blodsocker och blodfettsnivån.      

Kommer drömmen om att bara ta ett piller och rasa i vikt nu bli sann? Nja... För det första är thylakoider än så länge bara testade på möss. Det är inte säkert att resultaten går att överföra på människor. Som vanligt när det gäller viktminskning gäller det också att se över hela livsstilsmönstret, inte bara vad vi äter utan även hur mycket vi rör på oss, om vi sover bra eller stressar för mycket.

För att testa lite kanske man kan ändå kan äta massor av spenat? Naturligt i mat i stället för piller? Jo då, spenat innehåller mycket fibrer som även det ökar mättnadskänslan. Dessutom får man i sig viktiga vitaminer och mineraler som det finns gott om i de gröna bladen. Men att uppnå mättnadseffekten från just thylakoiderna genom vanlig spenat funkar inte. 

- Vi är inte gjorda för gräsätning, vi har nämligen inga enzymer som kan spjälka cellväggen i blad, så det är det vi gör på laboratoriet, säger Charlotte Erlandson- Albertsson till Ekot, SR. 

Här måste vi alltså ta till piller för att få effekt. Frågan är bara om något Läkemedelsbolag kan patentera ämnet thylakoider eftersom det är ett naturligt växtämne. Går inte det kan det bli poänglöst att tillverka och ge ut preparatet. Tråkigt nog är det ju pengar och vinst som styr även här...