Medelhavsmat och motion bra för hjärnan

Nu har en ny studie visat att bra mat och motion är är nyttigt både för kroppen och hjärnan. Några timmars motion i veckan i kombination med medelhavsmat kan motverka Alzheimers sjukdom enligt en amerikansk studie som DN skriver om. Studien publicerades i veckans nummer av den amerikanska läkartidningen Jama och omfattade 1880 amerikaner med en snittålder på 77 år, bosatta på Manhattan. 

Forskarna bakom studien utarbetade ett system som jämförde deltagarnas kostintag med traditionell medelhavsmat. Även om Manhattan-borna knappast åt precis som greker och italienare, visade det sig att de som åt mycket frukt, grönsaker och mer enkelomättat fett än mättat fett (till exempel mer olivolja än smör) visade bäst fysiska och psykiska resultat.    

Här har Ulla Johansson, nutritionist, skrivit en bra artikel för dig som vill fördjupa dig i medelhavsmat. 

Och här kommer ett recept från mig på Ratatouille som kan ätas med pasta och parmesan eller med ett gott bröd, till exempel grekiskt lantbröd: 

Ratatouille
ca 4 port

1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 liten aubergine
1 liten zucchini
1 röd paprika
0,5 dl socker
1 msk färsk hackad timjan
1 msk färsk hackad basilika
1/2 pressad citron
salt och peppar

Skiva aubergine och zucchini och fräs i olivoljan tills de får lite färg, lägg i hackad vitlök och lök. Skär paprikan i bitar, lägg i. Fyll på med krossade tomater, socker och kryddor. Låt koka minst 30 minuter. Smaka av med salt och peppar och häll till sist i citronsaften.