Noll alkohol för gravida men alternativ finns


Nu har det visat sig att även små mängder alkohol kan skada fostret under en graviditet. Det är en studie från Folkhälsoinstitutet som visar att barn kan få psykosociala problem även om mamman har druckit måttliga mängder vin under graviditeten (måttliga mängder= ett till fyra glas vin i veckan). Barnen i studien hade i förskoleålder problem med hyperaktivitet samt stört socialt och känslomässigt beteende. 

Bakgrunden till studien är att EU nu fokuserar på frågan om alkohol och hälsa. Sverige, som innehar ordförandeposten, kommer via socialdepartementet anordna ett expertmöte om alkohol och hälsa i september. Där kommer Folhälsoinstitutet att att presentera rapporten med förhoppning om en framtida EU-rekommendation om nollintag av alkohol för gravida.

Som ett peppande tips till alla gravida kommer här tips om god alkoholfri öl. DN skriver att dryckesbranschen har skärpt sig när det gäller att ta fram alkoholfria alternativ som lockar både när det gäller god smak och snygg design på flaskan. Det i sin tur har gjort att allt fler väljer alkoholfri öl på krogen. 

Själv kommer jag att testa Carlsbergs alkoholfria öl (på bilden ovan) om några timmar, tillsammans med kräftor och Västerbottenpaj. De alkoholfria ölsorter jag har testat tidigare har väl smakat sådär... så hoppas att den nya utlovade goda smaken stämmer.