Graviditet kan väcka slumrande ätstörning

Idag skriver DN om ett viktigt ämne som jag funderat över ett tag, nämligen ätstörningar hos gravida och nyblivna mammor. Jag tror att det är ett problem som är mycket vanligare än vad man kan tro och att det finns ett stort mörkertal.

Själv lade jag märke till det här när jag under min egen graviditet blev intervjuad till en artikel i Aftonbladet, om cravings (dvs sug efter viss sorts mat) hos gravida kändisar. Vad kunde egentligen ligga bakom Nicole Richies enorma sug efter feta hamburgare, Wictoria Beckams sötbegär och Milla Jovovichs craving efter benmärg (märkligt men sant?). Kanske var de påstådda kändisarnas cravings bara skvaller. Men faktum är att det är vanligt att många skådespelare och modeller går från en size zero till 35 kilos viktökning under graviditeten (tex Milla Jovovich) Det kan man ju fundera lite över. Vad är det som får dessa annars så strängt tuktade kroppar att svänga över till enorm viktökning under graviditeten? Tiilåter de sig att äta mer eftersom det ändå är svårt att kontrollera kroppen just då? Om du frågar mig rör det sig inte om cravings överhuvudtaget utan om solklara fall av ätstörningar.

Och tillbaka till mer "vanliga" tjejer och blivande mammor, jag tycker att det är viktigt att uppmärksamma alla de tjejer som kommer till MVC med "ätstörning light"-problem. De som före graviditeten har tränat extremt hårt och varit petiga med vad de äter (eller inte äter). De som inte är anorektiska (för lider du av svår anorexi kan du inte ens bli gravid) och inte bulimiska utan de mitt emelllan, de så kallade ortorektikerna med UNS (ätstörning utan närmare specifikation). Här har vi nämligen inkörsporten till svårare typer av ätstörningar (läs mer om ortorexi och UNS i den här artikeln som jag skrev för Netdoktor). Och här går det att dra i nödbromsen i tid. Graviditeten kan då ses som en perfekt period att lägga om, påverka och förbättra sina matvanor inför resten av livet. Men vem ser och hjälper de här tjejerna?