Genbanta?Igår skrev DN om att det är dina gener som avgör hur du bäst går ner i vikt. Enligt den nya teorin finns ingen universalmetod utan du ska välja viktminskningsmetod efter dina genetiska förutsättningar.

Det nya gentestet utförs genom ett skrapprov från insidan av kinden som skickas till ett labb i USA där gentyp avgörs. Här kan man tex upptäcka om man har gentypen FTO, den så kallade "fetmagenen" som innebär långsam ämnesomsättning och snabbare inlagring av fett och som bäst hålls i schack genom fettsnål diet. Lite old school-Viktväktarmat helt enkelt.

En positiv studie om gentestets effekt vid viktminskning presenterades nyligen på en hjärtkongress i USA. Här avslöjade Christopher Gardner, professor i medicin vid Stanforduniversitetet, att den som väljer diet efter sin individuella gentyp minskar två till tre gånger mer i vikt än den som "går emot" sina gener.

DN:s reporter Anna Bratt, utförde gentestet, fick veta att hon var en "fat trimmer" och därför skulle minska bäst i vikt genom fettsnål diet. Sagt och gjort, efter tre veckor hade hon minskat tre kilo och dessutom mått mycket bättre än då hon testade LCHF-diet.

Än så länge finns inte gentester för viktminskning att utföra i Sverige. Dessutom behövs mer forskning och fler gener behöver undersökas, så säger i alla fall den svenska genforskaren Erik Ingelsson till DN och jämför till och med de amerikanska genresultaten med horoskop.

Min kommentar
Jag tycker det är bra att det uppmärksammas att vi alla är olika när det gäller viktminskning. Att det inte finns någon mirakelkur som funkar för alla. Den personlighetstyp och den livsstil vi har avgör, tillsammans med motivationsgrad.