Recept + inköpslistan del 2

Här kommer några viktiga tillägg till inköpslistan:

- pepparrot
- lagerblad
- gul lök

som behövs vid inläggningen. Jag har nämligen bestämt mig för att följa Tomas Larssons recept från Taffel. Han skriver också en lång (och bra men kanske något avskräckande...) artikel om syrning här. Bra att han bjuder på sina misstag som salt med jod och att inte koka vattnet. Kokning av vattnet behövs tydligen för att få bort klor som annars stör fermenteringsprocessen. Han skriver också om vikten av att hitta bra glasburkar med täta lock. Jag tror att de kan finnas på Coop Forum eller på Åhléns. Tänkte leta där idag. Möjligtvis kan även Granit vara bra att leta på.

Och så läser jag parallellt om syrning i "Vegetariska kokboken" av Inga-Britta Sundqvist (Ica bokförlag), hon har skrivit några riktigt bra tips och har överhuvudtaget superkoll på allt om grönsaker.

När det gäller själva bakterierna så nämns det inte i något recept att man faktiskt ska köpa och tillsätta mjölksyrebakterier. De bildas ju även under syrningsprocessen. Men jag minns att vi ändå tillsatte extra bakterier då vi syrade grönsaker under min dietistutbildning. För jaa, jag erkänner jag har ju gjort det här en gång tidigare, för lääänge sen... (Kan ha varit hösten -99. På nittiotalet alltså. Länge sen som sagt. Dietistprogrammet i Uppsala hade då 20 p matlagningsteknik, jag minns mest att vi kokade ägg och spanade in denaturerat protein i olika stadier. Och det jag kommer ihåg allra mest var att jag en hel höst gick omkring i träskor, vit laboratorierock och blå hätta på Insitutionen för Hushållsvetenskap där "Fröken Ulla" härjade runt och förmanade oss studenter. Kändes lite som flicksskola från 50-talet gone wrong typ...) Men jag kollar alltså upp det här med de snälla bakterierna en gång till.