Liten näringsskola del 1- kolhydrater


Kolhydrater är kroppens främsta energikälla och uppbyggt av olika långa kedjor av sockerarter. 1 gram kolhydrat ger 4 kalorier.

Stärkelse och fibrer är två exempel på kolhydrater. Stärkelse ger mättnad och finns gott om i till exempel potatis, pasta och ris. Fibrer håller igång magen och ger också mättnad och finns i till exempel frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.

Vuxna rekommenderas att få i sig 25-35 gram fibrer per dag.

Kolhydrater kan delas i snabba, medel och långsamma grupper. Snabba kolhydrater, till exempel vitt bröd och socker är enkelt för kroppen att bryta ner och ta upp och höjer därför blodsockernivån snabbt. Medan långsamma kolhydrater som bröd med hela korn, bönor och ärtor, tar lång tid för kroppen att bryta ner och därmed höjs blodsockernivån långsammare (vilket gör att vi kan känna oss mätta längre)Medelsnabba kolhydrater finns i till exempel pasta och knäckebröd.

När det gäller GI, som är ett mått på hur snabbt blodsockernivån höjs efter att vi har ätit ett visst livsmedel, ger snabba kolhydrater ett högt GI och långsamma ger ett lågt GI-värde.Här har jag varit med och tagit fram recept med medelhögt GI-värde för Arla.se (här handlar det om hela måltidens GI-värde, inte bara kolhydrater).