Rosmarinlax med rödbetor och fetaost


Gott, nyttigt och perfekt kom i form-mat.

4 p
5-600 g laxfilé (gärna färsk)
1 paket (200 g) fetaost
1 kg rödbetor
1 tsk Rosmarin
1 dl Matlagningsyoghurt
Raps- eller olivolja
Salt och peppar

Gör så här: Du behöver två mindre ugnformar (som går att ställa bredvid varandra i ugnen. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rödbetorna i bitar, lägg i smord ugnsform, droppa lite olja över, salta och peppra och låt stå cirka 45 min i ugnen. Under tiden: Smula fetaosten, blanda med matlagningsyoghurten och krossad rosmarin + lite salt och peppar. Lägg i laxen i en smord ugnsform, bred fetaoströran över, ställ bredvid rödbetorna i ugnen i ca 10-15 min. Laxen är klar när fiskköttet är fast och ogenomskinligt. Rödbetorna är klara när de är mjuka (men inte så mjuka som kokt potatis, tänk "al dente").

Hälsoeffekter
Lax är en jättebra källa till protein, Omega 3 och D-vitamin. Rödbetorna ger massor av antioxidanter (blåvioletta betalainer), folsyra och fibrer medan fetaosten ger kalcium. Rosmarin kan ha vissa medicinliknande effekter genom sitt höga innehåll av antioxidanterna flavonoider och terpener med eventuell inflammationshämmande effekt.

Lågt GI
Det här är ett recept med lägre GI på grund av att rödbetorna är största kolhydratkällan och genom den feta och proteinrika laxen (högt fett- och proteininnehåll sänker måltidens GI-värde). Även den lite sura matlagningsyoghurten med lågt pH-värde sänker GI-värdet.