Därför funkar inte LCHF i längden


Jag har fått många frågor och kommentarer om LCHF (Low Carb High Fat), metoden som känns mer som en religion än en bantningsmetod. Jag tycker att många förespråkare för LCHF är närmast fanatiska i sitt budskap- det är DET HÄR och INGET annat som gäller! Absolut inte Dietister och Livsmedelsverket och vårt kostbudskap som bygger på fyra års universitetsstudier och åratal av koststudier, forskning och välbeprövade rekommandationer. För du ska inga gudar hava jämte LCHF...

Nu tänker jag nog främst på Fettdoktorn Annika Dahlqvist och hennes followers. Fettdoktorn som för övrigt blev utsedd till Årets Förvillare av förening Vetenskap och Folkbildning (vilket bland annat tidningen Filter skriver om i en intressant artikel.)

Så här tänker jag:
Det är inget nytt under solen, de olika bantningsmetoderna går i cykler. Atkins- och Flygvärdinnemetoden lanserades på 70-talet då kolhydrater skulle undvikas till förmån för fett. Sedan kom low fat-vågen på 80-talet, med fruktmetoden Fit for Life, alla lightprodukter osv. Vad alla metoder har gemensamt är att de håller drömmen om en quick fix vid liv. En snabb lösning som ska ge drömvikten tillbaka (och gärna lycka och ett fantastiskt liv på köpet)

Och visst du kan banta med chips och cola på samma sätt. Det det handlar om är kalorireducering, balansen mellan in- och utag. Problemet är att det är svårt att förtsätta äta så här under en längre period, dels kanske du tröttnar på den fettstinna maten dels kan ditt hjärta och dina blodkärl protestera eftersom fettet från den här typen av mat ofta ger åderförkalkning.

Dessutom behövs kolhydrater för att fett ska förbrännas fullständigt i kroppen. Och vår hjärna behöver 100 gram kolhydrat per dag för att fungera.

Ett annat välkänt faktum är att långtidsstudier saknas eller innehåller felaktigheter när det gäller LCHF (här hävdar förespråkarna dock ivrigt motsatsen men har svårt att bevisa det).

Det som fungerar i längden är däremot små justeringar enligt välbeprövade traditionella kostråd. Förändra lite i taget så att du hittar nya livsstilsvanor som passar dig och som håller. Gärna livet ut.

Bild: Atkins-diet-plan-guide.com