Glad och lugn av yoga


Idag tränade jag yoga på lunchen. Innan passet var jag stressad, hade nästan tänkt strunta i det och skrattade lite för mig själv när jag med andan i halsen stressade fram i tunnelbanan för att hinna. Stressa för att hinna lugna ner sig liksom...

I början av passet tittade jag på klockan och hade fokus någon helt annanstans, på visningen av vår lägenhet nästa helg, på jobbprojekten med parallella deadlines och så vidare. Men tillslut, efter att ha tvingat mig att fortsätta, efter att ha upprepat regelbundna (och lite långtråkiga) asanas så synkades kropp, andning medvetande och jag var där, i yogasalen och gjorde yoga till 100 %. Efter passet kände jag mig nervarvad, lugn och glad.

Så yoga är perfekt stressmedicin för mig, det får min energiska och rastlösa sida att lugna ner sig så att jag känner mer harmoni.

Rena hälsoeffekter av yoga är annars:
- Bättre styrka, rörlighet och koordination
- Bättre balans
- Ökad kroppsmedvetenhet (vilka muskler som spänns och slappnar av)
- Minskad stresshormonsnivå (kortisol)

Och det är inget flummigt hittepå. Här håller till exempel läkarna på Danderyds sjukhus med mig. De använder medicinsk yoga för att sänka stresshormonsnivån på patienter som har genomgått en hjärtinfarkt.