Tysslingar

Kärt barn har många namn. I Femina läser jag att våra svenska lingon har kallats för rödbär, skogsbär, ljungbär, tyssling (vad gulligt!) och kröson genom tiderna. Lingon växer vilt i hela Sverige förutom i södra Skåne.

I lingon finns det fullt av nyttigheter, vitaminer, mineraler och en kraftig antioxidant som heter reservatol. som även finns i rödvin och blå/röda vindruvor. Reservatol är en växtpolyfenol som skyddar mot hjärt-kärlsjukdom i tillräckligt hög mängd.

Den första "skörden" lingon kallas rålingon och innehåller extra mycket av den lösliga fibersorten pektin. Pektin är en växtsterol som både bidrar till en god maghälsa, genom att fungera prebiotiskt (som mat till goda bakterier). Pektin ger också hälsoeffekter för hjärta och kärl genom att hålla blodsockernivån jämnare och sänka nivån av det "onda" LDL-kolkesterolet. (Här, i Läkartidningen, hittar du fördjupning om det.)

Men det är klart, det här med blodsockernivån kanske inte direkt hjälps av att lingon är så syrliga att de ofta behöver ätas med lite tillsatt socker....

Min kille gör en jättegod maträtt med älgfärsbiffar, potatismos och gröna ärtor som serveras med rårörda lingon med limesocker. Recept kommer i senare inlägg. Under tiden får ni här tips från Arla om världens enklaste efterrätt med lingon (jag har svårt för vit choklad och byter därför ut mot mörk, funkar också väldigt bra).