Kom igång med träningen

Nu när jobb, skolor och vardag drar igång igen börjar vi också hitta tillbaka till träningsrutinerna. Eller skapa nya.

Just att komma igång, få första träningspasset överstökat kan kännas lite motigt. Här kommer därför mina fem bästa träningstips för hur du får bollen i rullning. För när du väl har kommit in i det och har avverkat några träningspass blir det roligare och du vill förmodligen bara fortsätta.
Kroppens sätt att rent kemiskt göra dig hooked på träning är att ge dig endorfinkickar, du blir naturligt hög på lyckohormoner som utsöndras när du tränar regelbundet och tillräckligt intensivt. Testa...

Och så här kommer du igång med träningen:

1. Mål
Mål= motivation. Varför är träning viktigt för dig? Behöver du gå ner i vikt eller hålla vikten? har du ont i ruggen? Vill du orka mer och sova bättre? Fundera över vad just du vill uppnå med din träning. Ju mer konkret du sätter ditt mål desto bättre. Dela gärna upp i delmål och läs mer här, i tidigare inlägget.

2. Välj något du gillar
Den bästa träningen är den som blir av. Och det blir den om du tycker det är kul. Så vad är rolig träning för dig? Det kanske inte alls handlar om att lyfta vikter på ett gym med ickevald (dålig) musik i bakgrunden. Du kanske hellre tar en löprunda i skogen och lyssnar på favoritmusiken under tiden. Eller kanske kajakpaddling eller ridning kan locka? För att veta vad just din grej kan du behöva pröva dig fram.

3. Gör upp ett veckoschema
För att träningen ska bli av behöver den pusslas in bland alla jobbmöten och dagishämtningar. Boka in träningen på samma sätt som viktiga möten i kalendern. En extremt viktig win-win hälsoinvestering behöver ju prioriteras.

Fundera också över vad som passar dig och din kropp bäst, är du en kvällsmänniska som har svårt att komma upp ur sängen på morgonen ska du nog skippa den där joggingturen klockan sex och ta den senare på kvällen istället.

4. Skaffa en träningskompis
Delad träningsglädje kan bli dubbel. Dessutom kan det kännas krångligare att boka av och det kan bara vara bra om det bara handlar om lite tillfällig träningsovilja.

5. Just do it
Ja, det är egentligen inte så mycket att snacka om det här. Bara gör det. Hur svårt kan det vara? Snöra på dig träningsskorna och ge dig av!