Filosofi istället för KBT

Den här DN-artikeln blev jag tipsad om av min kompis Maria. Jag tycker att filosofitanken är väldigt bra och fyller att stort behov i dagens terapisamhälle där ett piller eller en "KBT-kur" blir en quick fix även vid normala sorgliga händelser.

Visserligen tror jag att just Sokrates och hans sokratiska frågor* används i KBT, men ändå.

Och så talar jag lite av egna erfarenheter nu, efter olyckan med vår dotter kan jag känna att det spelar ingen roll hur bra insikter jag och kuratorn kommer fram till. Det enda som hjälper är tiden som läker alla sår, även de själsliga. Det som får mig att må bra är att se att min dotter äntligen bli helt återställd och frisk igen, vi är nästan där nu.

*Sokratiska frågor
Vad finns det för fakta bakom det du säger nu?
Vilka bevis finns för och emot?
Finns det något annat sätt att se på saken? Andra synvinklar?
Hur ser andra på det här? Skulle de hålla med dig?
Vad är det värsta som kan hända?
Vad innebär det för dig om det händer? Överlever du?
Hur kan vi testa riktigheten i dina tankar?
Vad betyder det här om en månad, om ett år, om fem år?