Hälsomyten om det livsviktiga vattnet

Jag jobbade som dietist på ett hälsocenter för flera år sedan, Ylab. Min dåvarande chef, Yvonne Lin hade i sin tur jobbat för Jane Fonda när hennes Work Out slog igenom över hela världen. Hon kom så väl ihåg dagen då ett visst stort mineralvattenföretag knackade på dörren och bad att få sponsra Jane Fonda. Från den dagen hade alla med sig en flaska vatten på träningspasset och Yvonne Lin menade bestämt att det var startskottet till hälsomyten om att du blir snygg och smal av vatten. Och kanske även problemet med kvinnlig inkontinens och spring på toaletten nattetid...

Å andra sidan är vatten hälsosamt och livsviktigt, för att kroppen ska fungera normalt behöver vi mellan 1-7 liter vätska per dag (beroende på hur mycket man rör sig, hur hårt man tränar samt omgivningens temperatur och luftfuktighet). I Sverige betyder det oftast mellan 2-3 liter vatten per dag. Det mesta får vi i oss genom mat och det vi dricker.

Det är alltså inte superpanik om du råkar glömma vattenflaskan på gympapasset. När det gäller kroppens vätskebehov kan du ha tumregeln om minst 2 liter vatten per dag i bakhuvudet och lyssna på kroppen. Drick när du blir törstig helt enkelt.